سمیرا جعفریان؛ محمدرضا بیواره؛ حجت الله جعفریان
چکیده
هرگونه تغییر در پارامترهای خونی و بیوشیمیایی سرم میتواند ناشی از تغییرات نامطلوب شرایط و یا فاکتورهای استرسزا در محیطزیست ماهی باشد. در مطالعه حاضر تأثیر غلظتهای مختلف شوری بر پارامترهای خونشناسی و ایمنی ماهی قزلآلای رنگینکمان در آبهای با شوری 5/0 قسمت در هزار (آب شیرین)، 02/3 قسمت در هزار (آب لبشور) و 20/18 قسمت در هزار ...
بیشتر
هرگونه تغییر در پارامترهای خونی و بیوشیمیایی سرم میتواند ناشی از تغییرات نامطلوب شرایط و یا فاکتورهای استرسزا در محیطزیست ماهی باشد. در مطالعه حاضر تأثیر غلظتهای مختلف شوری بر پارامترهای خونشناسی و ایمنی ماهی قزلآلای رنگینکمان در آبهای با شوری 5/0 قسمت در هزار (آب شیرین)، 02/3 قسمت در هزار (آب لبشور) و 20/18 قسمت در هزار (آب شور) در سه ایستگاه مختلف در استان گلستان بررسی شد. بچهماهیان با میانگین وزنی 80 گرم بهمدت 5 ماه با استفاده از جیرههای تجاری مخصوص ماهی قزلآلا تغذیه شدند. در پایان دوره، نمونهبرداری از خون 60 عدد ماهی بهظاهر سالم با میانگین وزنی 250 گرم از هر ایستگاه انجام شد. نمونههای سرم با کمک دستگاه سانتریفیوژ از سلولهای خون جداسازی شد. پارامترهای مورد نظر با استفاده از روشهای متداول آزمایشگاهی و اندیسهای گلبولی با استفاده از فرمولهای مربوطه اندازهگیری شد. نتایج بهدستآمده اختلاف معنیداری در تعداد گلبولهای سفید خون و ایمنوگلوبولین M بین هر سه گروه آزمایشی نشان داد (05/0p<). بیشترین تعداد گلبولهای سفید (310±14300 عدد در میلیمتر مکعب) در خون ماهیان پرورشی با آب لبشور و بالاترین میزان ایمنوگلوبولین M (007/0±428/0 گرم در لیتر) در خون ماهیان پرورشی با آب شور ثبت شد (05/0p<). تعداد گلبولهای قرمز، درصد هماتوکریت، غلظت هموگلوبین، حجم متوسط گلبولی، متوسط هموگلوبین گلبولی و مسیر فرعی کمپلمان (C3 و C4) نیز در خون ماهیان پرورشی با آب لبشور در مقایسه با همنوعان پرورشی آنها در آبهای شیرین و شور از کاهشی معنیدار برخوردار بود (05/0p<)؛ اما اختلاف معنیداری در سطح این شاخصها بین ماهیان پرورشی با آبهای شیرین و شور مشاهده نشد (05/0p>). غلظت متوسط هموگلوبین گلبولی نیز بین تیمارهای مختلف آزمایشی فاقد اختلاف معنیداری بود (05/0p>). درمجموع نتایج مطالعه حاضر نشان داد که پرورش ماهی قزلآلا بهعنوان یک گونه یوریهالین در آبهای با شوری 18~ قسمت در هزار بهدلیل تمایل به بازگشت این شاخصها به سطوح اندازهگیریشده آنها در آب شیرین از وضعیت مطلوبتری برخوردار بوده و این گونه در شوری مذکور کمتر تحت تأثیر عامل استرس قرار میگیرد.